« Berner Sennen

Hur registrerar man en kennel?

Om man tar valpar med en hane och tik som båda har stamtavla, så får man max registrera två kullar på SKK. Efter det, så måste man registrera ett kennelnamn, för att få lov till att registrera fler kullar. Varje uppfödare har ett unikt kennelnamn som står som ett prefix framför hundens namn i registreringsbeviset. 

Om man vill ansöka om ett kennelnamn, så gör man det hos SKK, på en särskild blankett. SKK kommer skicka det vidare till FCI. Namnförslagen bör vara väl genomtänkta, då ett namnbyte är belagt med en avgift så snart det är registrerat hos FCI.

När ansökan kommit till SKK, så får man ett inbetalningskort med en summa att betala. Sedan går SKK igenom dina namnförslag. Bland annat kollas namnen mot SKKs register, så att det inte redan är registrerat i Sverige eller att det inte i alltför stor grad kan anses likna redan registrerade kennelnamn i Sverige. Om det är så så kommer en kompletteringsblankett till dig, där du får fylla i nya förslag och skicka in till SKK.

Efter det, så skickar SKK blanketten vidare till FCI. De har sitt huvudkontor i Belgien. De gör även de en liknande kontroll med namnet. Men då omfattar registret kennelnamn i samtliga FCI anslutna länder.

När det är klart från FCI så får du besked från SKK, samt att det även skickas ut information om i vilket nummer av Hundsport namnet kommer publiceras. Medlemmar kan protestera mot namnet och har en månad på sig att göra det. 

Kommer det ingen protest, så kommer kennelnamnet att aktiveras samt att man får ett kennelnamnsintyg hemskickat. Därefter kan man använda detta kennelnamn alla kullar även de tidigare, då det påförs retroaktivt. Dock kommer det inte ut nya stamtavlor till de tidigare kullarna. 

Handläggningstiden för kennelnamn är normalt ca 4–6 månader, men kan även bli längre.

 

11 Feb 2019